Кметът на Истанбул: Земетресенията в Турция са предизвикани от кораб

Getty Images/Guliver
share

Поредицата земетресения, които разтърсиха Турция, може да са предизвикани изкуствено от тези, които стоят зад опита за държавен преврат през юли миналата година. Това твърди кметът на Анкара Мелих Гьокчек, предаде РИА „Новости”.

„Имаше силно земетресение в Чанаккале. Разбрах, че някакъв кораб е провеждал сеизмични изследвания в района. Трябва да се установи какъв е този кораб и на коя страна принадлежи. Обезпокоен съм от възможността това земетресение да е предизвикано изкуствено. Това, със сигурност, трябва да бъде разследвано и доведено до вниманието на обществеността”, написа Гьокчек в Туитър.

По думите му, земният трус може да е предизвикан от силите, опитали да организират държавен преврат в Турция през юли миналата година, отговорност за който, според турските власти, носи опозиционният ислямистки проповедник Фетхуллах Гюлен. „Те сега се стремят да нанесат удар на Турция, предизвиквайки земетресение край Истанбул. Някои може и да ми се присмеят, но аз съм притеснен за това. Всички подводници и кораби, снабдени със сериозно оборудване и намиращи се недалеко от Истанбул в Мраморно море и Дарданелите, трябва да бъдат контролирани”, добавя кметът на Анкара.

Припомняме, че трусовете започнаха в понеделник. От тогава над 70 вторични труса са регистрирани на територията на Турция след силното земетресение от 5,3 по скалата на Рихтер. След труса стана ясно, че 300 къщи в 12 селища са разрушени, десетки хора нощуваха навън или в палатки.


 

Водещи новини

Още новини