ЕК: Реакцията на Анкара срещу германската сатира срещу Ердоган отдалечава Турция от ЕС

gettyimages (архив)
share

Привикването на германския посланик в Турция Мартин Ердман във външното министерство в Анкара заради песента, осмиваща турския президент Реджеп Ердоган, отдалечава Турция от членство в Европейския съюз, предаде РИА Новости.

Официалният говорител на Европейската комисия Мина Андреева днес оповести официалната позиция на ръководителя на органа на изпълнителната власт на блока Жан-Клод Юнкер. "Председателят на ЕК не одобрява решението за привикването на германския дипломат. Според него тази крачка отдалечава страната на два континента от членство в ЕС, а не я приближава. Господин Юнкер оценява сътрудничеството между Анкара и Брюксел, но в същото време той смята, че такива действия от турска страна не са в унисон с принципите на свободата на словото и други ценности, които изповядва, гарантира и защитава ЕС", допълни тя.

Външното министерство на Анкара привика дипломата от европейската държава на 22 март и поиска обяснение за излъчване на песен по германската телевизия NDR, осмиваща Ердоган.

Водещи новини

Още новини