Германският външен министър: В Централна Азия се сблъскват интересите на големи регионални сили

  • 30 март 2016 11:06

  • 1908
  • 1
Германският външен министър: В Централна Азия се сблъскват интересите на големи регионални сили
© Getty Images/Guliver

Централна Азия е регион от стратегическо значение, където се сблъскват интересите на големи регионални сили. Това заяви германският външен министър и председател на ОССЕ Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран днес от посолството на Германия в Узбекистан, предаде РИА Новости.

"Централна Азия е регион от стратегическо значение - в повечето случаи, останали в сянката на международното внимание, тук се сблъскват интересите на големите регионални сили: Русия, Китай и Иран", заяви Щайнмайер, който започва днес посещение в Узбекистан.

По данни на посолството, в рамките на обиколка из Централна Азия Щайнмайер ще посети също Киргизстан и Таджикистан. Във всяка от трите държави той ще преговаря с политическото ръководство и ще има срещи с представители на гражданското общество. Освен двустранните отношения, ще бъдат обсъдени въпроси на борбата с тероризма, регионалното сътрудничество и икономическите връзки в рамките на ОССЕ. Като действащ председател на ОССЕ Щайнмайер смята също да събере впечатления за обширната дейност на организацията в региона. Делегацията му включва депутати от Бундестага, културни дейци и представители на германските икономически среди, пише БТА.

"Тук има огромни икономически възможности и съществени рискове за стабилността, към които не може да останем безразлични. Има и голям потенциал за укрепване на обществените, културните и икономическите ни връзки със страните от Централна Азия. Ето защо е тъй важно, че Германия и ОССЕ водят активна дейност в този регион", коментира Щайнмайер.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1908 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
кажи истината

2016.04.01 | 08:15

1
Всичко е в ръцете на чифутите-ционисти.

Добави коментар

Водещи новини