Нови атаки срещу ПКК в Турция и Ирак

Getty Images/Guliver
share

Турската авиация извърши серия от въздушни удари срещу цели на бунтовниците от ПКК (Кюрдската работническа партия) в Югоизточна Турция и в Северен Ирак, предаде АФП, като цитира съобщение на генералния щаб.

Цел на операцията са били складове и скривалища в районите Зап, Авазин-Байзан, Хакурк и Кандил в планините на Северен Ирак, където ПКК разполага с тилови бази, уточнява турското военно командване на своя интернет сайт. Обекти на бунтовниците са бомбардирани и в турската провинция Сърнак, на границата на Сирия и Ирак, предава Дарик.

Според турски медии в нападенията са участвали 22 изтребителя Ф-16 и Ф-4.

След повече от двегодишно прекратяване на огъня бойните действия между турските сили за сигурност и ПКК бяха възобновени през лятото в населения предимно с кюрди югоизток на Турция. Това сложи край на мирните преговори, започнали в края на 2012 г. между турското ислямско-консервативно правителство и бунтовниците в опит се прекрати конфликтът, който взе повече от 40 000 жертви от 1984 г. досега. Президентът Ердоган се закани да продължи военните операции докато „терористичната организация“, както турските власти наричат ПКК, „не напусне пределите на страната и не закопае оръжията”.

Водещи новини

Още новини