Борис Тадич порица руския посланик в Сърбия

share

Президентът на Сърбия Борис Тадич разкритикува руския посланик в Белград Александър Конузин заради негово изказване на опозиционен митинг.

Скандалът беше предизвикан заради заявена от посланика подкрепа за сръбска опозиционна партия преди предстоящите избори през 2012 г., предаде БНР.

Руското външно министерство
оневини своя посланик и заяви, че това е обичайна практика в работата на руските дипломати.

Либералните партии в Сърбия поискаха от външното министерство на Сърбия отзоваването на Конузин и обяването му за "персона нон грата". Либералите смятат, че подобни изказвания представляват открита подкрепа на националистите за предстоящите избори.

Лидерът на Лигата на социалдемократите от Войводина Ненад Чанак заяви че трябва да се каже "не" на руския хегемонизъм, като посочи, че явно е забравено предишното "не" на политиката на Москва от края на 40-те години и последвалия конфликт между тогавашните югославски и съветски лидери Йосип Броз-Тито и Йосиф Сталин.

Според Чанак, "ако руският посланник не бъде изгонен от Белград, може да се очаква по-нататъшно изнудване от страната на Русия на демократичното ръководство на Сърбия с търговията с енергоносители, а след това ще се появят руските танкове пред сръбския парламент."

Водещи новини

Още новини