Босненските сърби обелязват две десетилетия от обявяването на „република”

  • 09 януари 2012 18:57

  • 835
  • 0
Босненските сърби обелязват две десетилетия от обявяването на „република”
© Интернет

Сръбският президент Борис ТадичБорис Тадич Борис Тадич - сръбски политик и президент. Роден  в Сараево на 15 януари 1958 г. Завършва се присъедини към церемониите, бележещи 20-годишнината от обявяването на „република” от босненските сърби, предава АФП.

Той заяви, че републиката е основана, за да защитава сръбските интереси и идентичност.

„Поздравявам ви в този изключителен ден”, заяви Тадич, обръщайки се към босненските сръбски политически и религиозни лидери, събрали се в северния град Баня Лука.

Едностранното обявяване на Република Сръбска на 9 януари 1992 г. е в отговор на придвижването на босненските мюсюлмани и хървати към независимост от тогавашната Югославия.

Босненците поискаха независимост в референдум, проведен на 29 февруари и 1 март 1992 г., който беше мащабно бойкотиран от сърбите. Само месец по-късно избухва босненската война от 1992-1995 г. В нея босненските сърби оглавяват кампания за т.нар. етническо прочистване срещу мюсюлманите и хърватите.

Република Сръбска, която заедно с мюсюлманско-хърватска федерация съставлява днешна Босна и Херцеговина, е официално призната през декември 1995 от Дейтънското споразумение, с което войната приключва.

Последвайте канала на

835 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини