Турция отвърна на удар на ПКК

gettyimages
share

На масирана бомбардировка бяха подложени  позиции на забранената от Турция Кюрдска работническа партия (ПКК), пише анкарският в. Хюриет.

Хеликоптери на Анкара нанесоха удари в райони на югоизточната провинция Шърнак, където се укриват бойци на движението. Операцията на военновъздушните сили (ВВС) е отговор на обстрел, който бе извършен от сепаратистката организация. По-рано днес членове на ПКК свалиха вертолет на турската армия и при инцидента най-малко един човек войник загина, а още един е настанен в болница. В същото време в разположения близо до мястото на инцидента град Силопи избухна взрив. При експлозията са намерили смъртта си най-малко четирима военнослужещи.

В югоизточната ни съседка днес станаха още два инцидента. По-рано бе съобщено за стрелба по консулството на САЩ в Истанбул. Вследствие на издирването силите за сигурност в най-големия турски град са задържали една жена, заподозряна за извършването на престъплението. Нейният съучастник все още не е открит.

Рано сутринта кола-бомба избухна в друга част на Истанбул. След експлозията е започнала престрелка. Властите обявиха, че двама от нападателите са ликвидирани и съобщиха за загинал полицай. Първоначални данни бяха за седем пострадали при взрива.

След атентата в югоизточния град Суруч на 20 юли 2015 г. турският президент Реджеп Ердоган започна операция и срещу групировката Ислямска държава (ИД), и срещу ПКК. Заради турските действия кюрдите обявиха сключените договорености за нищожни.

В понеделник Би Би Си разпространи интервю с лидер на ПКК. Джемал Байък обвини пред британска медия Турция, че помага на джихадистите, като напада кюрдски позиции.

Водещи новини

Още новини