Ердоган обвини световни медии в конспирация срещу Турция

Getty Images/Guliver
share

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обвини някои от най-престижните международни медии, като "Ню Йорк таймс", Си Ен Ен и Би Би Си, в опит да отслабят и разединят Турция, следвайки инструкциите на "висш разум", съобщава Дарик.

Той цитира статия на "Ню Йорк таймс" със заглавие: "Новите диктатори управляват с юмрук в кадифена ръкавица. Според него вестникът е направил същото и срещу (османския) султан Абдул Хамид през 1896 година. Той изпълнява нареждания, наложени от една определена сила. Той изпълняваше задълженията си по време на инцидентите с "Гези" (през 2013 година), както знаете.

Тук турският президент даде за пример други световнаи медии - Си Ен Ен и Би Би Си.

Острата реакция на Ердоган идва след като американският вестник публикува силно критична статия за него и мерките му за ограничаване на свободата на медиите в Турция. Президентът тогава обвини вестника в осъществяването на конспирации и срещу предходни турски лидери като Аднан Мендерес и Тургут Йозал.

"Знаете ли каква е тяхната цел? Да отслабят Турция, да я разделят и да я разединят, след което да я погълнат. Но те се провалиха в тези си опити. Ние няма да го позволим", каза още президентът.

Водещи новини

Още новини