Турция: Протестиращи от "Гези" са обвинени в тероризъм

  • 03 януари 2014 15:33

  • 1745
  • 2
Турция: Протестиращи от "Гези" са обвинени в тероризъм
© gettyimages

36 участници в протестите в защита на истанбулския парк Гези, които прераснаха в демонстрации срещу турското правителство на Реджеп Тайип Ердоган, са обвинени в тероризъм, пише анкарският в. Хюриет.

Прокуратурата днес повдигна официални обвинения на подсъдимите в участие и членство в терористична организация, притежание на опасни материали и терористична пропаганда. Ако бъдат признати за виновни, протестиращите могат да получат между 3 и 58 години лишаване от свобода. В обвинителния акт се посочва: Започналите през май протести бяха демократична реакция на гражданите на държавата, демонстрациите обаче се превърнаха в манифестация на искания, поставяни от терористи. В документа се посочва още, че резултат от действията на протестиращите е бил разрушаване на движима и недвижима собственост, възпрепятстване на служебни лица и нанасяне на телесни повреди на служители на реда. През декември бяха повдигнати обвинения на 225 души.

На 30 май 2013 г. в най-големия турски град започнаха протести срещу строителство на мол в парка Гези. По-късно демонстрациите се прехвърлиха и други места, като се превърнаха в протести срещу кабинета.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1745 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
MEZONI

2014.01.13 | 12:29

2
ЗАКОНИТЕ В ТУРЦИЯ СА НЕНОРМАЛНИ ,КАТО УПРАВЛЯВАЩИТЕ Я.
kh

2014.01.12 | 22:58

1
V turcia e kato v bulgaria --nikoga ,nikoga niama da ima i lach na demokracia,DIKTATURA

Добави коментар

Водещи новини