Изоставени гъркини топят бившите пред данъчните

share

Кризата създаде нова мода в Гърция. Обидени и измамени гръцки съпруги и уволнени служители на фирми помагат на Службата за финансов контрол в залавянето на данъчните измамници. Излъганите или изоставени гъркини с удоволствие "споделят" тайните на своите богати мъже с бирниците за отмъщение, отбелязва 24 часа.

Данъчната полиция е залята от сигнали по телефона или пощата, съдържащи гореща информация. Става въпрос както за анонимни, така и за поименни сигнали, отнасящи се до укриване на данъци, незаконно обогатяване, корупция, случаи за пране на пари, както и на луксозен начин на живот, който не може да се обясни с получаваните доходи.

Както заявява служител на Службата за финансов контрол, сигналите достигат до 150 на ден и преминават през процедура на оценяване. Напоследък получаваме много сигнали от разведени или измамени съпрузи, уволнени служители на фирми, бизнесмени, които "клеветят" конкуренти, както и счетоводители, на които не е било платено, допълва той. Подаващите сигналите често изпращат и съответните документи, уличаващи в корупция.

Освен Службата за финансов контрол подобни писма получавал и Главният секретариат по приходите. Както разкри шефът му Харис Теохарис, при него дошла съпруга на военен, която съобщила в кои банки и дружества държи парите си нейният бивш съпруг, за да не бъде засегнат от данъчните проверки. В друг случай жена, разделена със съпруга си нотариус, разкрива информация за офшорки с "нелегални средства".

Същевременно за доста по-надеждни се считат сигналите на висши служители на фирми, които са загубили работните си места, и на счетоводители, които в миналото са водили фирмените документи и са били съкратени или в момента напразно чакат да получат заплатите си.

Също така в много от случаите зад подадените сигнали за укриване на данъци се крие война между фирми, тъй като от момента, в който данъчните влязат за проверка в едно дружество, то автоматично се изключва от всякакви търгове и конкурси, в които е записано за участие.

За 2012 г. са получени 25 000 сигнала, а до края на август 2013 г. - около 16 хиляди.

Водещи новини

Още новини