В отговор на западни критики петролът от Азия поскъпна

share

Цената на петрола се покачи на азиатските пазари след призива на някои европейски държави за засилване на санкциите срещу Иран.

Вчера Франция, Великобритания и Германия официално поискаха Европейският съюз да наложи нови мерки срещу режима в Техеран.

Иранският президент, който е във Вашингтон за срещата на върха на ООН, обвини трите държави, че нарушават "основните права и свободи на други държави".

"Засрами се", тези викове се чуваха пред хотела на иранския президент във Вашингтон. Десетки хора се събраха, за да покажат на Махмуд Ахмадинеджад, че той не е желан в Съединените щати, информира БНТ.

По време на дебатите в ООН иранският лидер остро разкритикува западните държави, че подклаждат враждебната политика срещу Иран, и за това, че позволяват "кощунство" срещу исляма. Ахмадинеджад заяви, че страната му е готова да се защитава от евентуално израелско нападение.

Журналист: Отричате ли, че създавате ядрено оръжие?

Махмуд Ахмадинеджад, президент на Иран: Колко пъти трябва да повтарям?

Журналист: Повторете отново. Кажете, моля ви, какво точно прави Иран?

Махмуд Ахмадинеджад, президент на Иран: Какво правим ли? Нека да си представим, че имаме ядрено оръжие. Какво ще правим с него ли? Какво ще направи един интелигентен човек с една бомба - ще воюва срещу пет хиляди американски бомби ли?

Докато иранският президент е във Вашингтон, страната не спира да демонстрира военна мощ. Корпусът на гвардейците на революцията е изпробвал нова противовъздушна ракетна система със среден обсег. Тя може да поразява вражески самолети на разстояние 50 километра.

Водещи новини

Още новини