Автомивки в Китай отказват да мият японски автомобили

share

Спорът около съдбата на островите Сенкаку набира все по-голяма скорост и се отразява на различни аспекти от взаимоотношенията между двете замесени страни - Япония и Китай.

Автомивките в едно от предградията на китайската столица Пекин отказват да мият японски марки автомобили в знак на протест срещу национализирането от страна на Япония на спорните отрови. Ако все пак собствениците на колите успеят да убедят китайските служители да почистят возилата им, те трябва да заплащат по 10 юана (1 евро) повече от нормалната цена за услугата.

Освен автомивките, проблемът е засегнал и японските автомобилни производители, които имат заводи в Китай. Преди дни "Honda" и "Nissan" обявиха че закриват производствените си мощности на китайска територия, заради нарастващото напрежение между двете страни. Това направиха и големи компании от други браншове, сред които "Canon" и "Panasonic".

В Китай втора седмица не стихват многохилядните протести срещу решението на японското правителство да откупи от частните им собственици три от островите, разположени в Източнокитайско море. Пекин определи хода на Токио като посегателство върху суверенитета и териториалната цялост на Китай.

Водещи новини

Още новини