Япония одобри план за постепенен отказ от ядрената енергия

share

Японското правителство одобри нов енергиен план за намаляване на зависимостта на страната от ядрената енергетика, но се отказа да посочи 2030 г. като краен срок за използване на този вид енергия, предаде Ройтерс. Агенцията припомня, че решението е взето година след аварията в атомната централата "Фукушима-1", предизвикана от силното земетресение и цунами.

Веднага след обявяването на плана за отказ от ядрената енергетика лобита на могъщата японска ядрена индустрия призоваха правителството да промени решението си, което според тях може да навреди на икономиката и да повиши разходите заради необходимостта от внос на скъпи горива. Министърът на търговията Юкио Едано, който отговаря и за енергетиката, съобщавайки за одобряването на плана, подчерта, че спазването на посочения срок - 2030 г., когато Япония би трябвало вече да няма ядрена енергетика, не зависи само от политиците, но и от волята на потребителите на електроенергия, от технологическите новости и от развитието на енергетиката през следващите десет-двайсет години.

Отказвайки се от ядрената енергия, Япония си поставя за цел до 2030 г. да утрои до 30 на сто делът на енергията от възобновяеми източници. Въпреки това в обозримо бъдеще страната ще си остане един от най-големите вносители на петрол, въглища и газ.

След разрушителното цунами от миналата година, предизвикало най-тежката ядрена авария от Чернобилската през 1986 г. Япония спря за проверка на безопасността 48 от общо 50-те си ядрени реактора.
 

Водещи новини

Още новини