Китай приветства по-задълбочено присъствие на "Епъл" в страната на фона на спад на продажбите на компанията за третото тримесечие

Gettyimages/архив
share

Американската технологична компания "Епъл" (Apple Inc) е добре дошла да задълбочи присъствието си на китайския пазар, заяви министърът на търговията на Китай Ван Вънтао пред главния изпълнителен директор на компанията Тим Кук по време на среща днес, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на министерството на търговията на азиатската страна, предаде БТА.

Пекин има желание да помогне за връщането на китайско-американските икономически и търговски връзки към здравословен и стабилен път на развитие, допълни Ван Вънтао.

На този фон продажбите на "айФон" (iPhone) в Китай отбелязаха спад от 0,3 на сто, докато в същото време китайската компания за телекомуникационно оборудване "Хуавей" (Huawei Technologies), която е конкурент на "Епъл", отчете ръст от 42 на сто през третото тримесечие на 2024 г., допълва Ройтерс.

Делът на "Епъл" на китайския пазар се е свил до 15,6 на сто, с 0,5 процентни пункта на годишна база, а "Хуавей" отчита пазарен дял от 15,3 на сто или увеличение от 4,2 процентни пункта (за същия период), показват изнесени днес данни на компанията за пазарни проучвания в технологичния сектор "Интернешънъл дейта корпорейшън" - Ай Ди Си (International Data Corporation - IDC). 

Китайската компания "Виво" (Vivo), която продава основно бюджетни телефони, постига пазарен дял от 18,6 на сто.

Представянето на "Епъл" през третото тримесечие отчасти е подпомогнато от пускането на пазара на новия "айФон 16" на 20 септември. Същия ден "Хуавей" пусна конкурентен продукт - тройно сгъваем телефон (Z-образен смартфон "Мейт Екс Ти" (Mate XT).

Новият модел на "айФон" има силен старт в Китай, с 20 на сто по-високи продажби през първите три седмици от пускането (на "айФон 16") спрямо моделите, излезли на пазара през 2023 г., показват отделни данни на компанията за пазарни анализи в технологичния сектор "Кънтърпойнт рисърч" (Counterpoint Research).

Новият "айФон" с изкуствен интелект се очаква в магазините от 20 септември

Като цяло продажбите на смартфони в Китай за третото тримесечие са нараснали с 3,2 на сто до 68,78 милиона бройки.

Водещи новини

Още новини