КНДР се ядоса на "безразсъден военен блъф" на САЩ в Южна Корея

pixabay
share

Северна Корея осъди разполагането на ядрени стратегически активи от страна на Съединените щати в Южна Корея, съобщава "Ройтерс".

Критиките са отправени в момент, когато Сеул се подготвя за рядък военен парад по повод Деня на въоръжените сили.

Ким Канг-ир, заместник-министър на отбраната на КНДР, обвини Вашингтон, че извършва "безразсъден военен блъф" и подклажда напрежение, след като наскоро изпрати ядрена подводница в Южна Корея и ще изпрати бомбардировач B-1B за планирания парад.

Южнокорейските медии съобщиха, че бомбардировач B-1B ще се присъедини към парада, който ще се проведе днес следобед. Самолетът ще прелети над Сеул заедно със съюзнически изтребители и други самолети.

Армията на Южна Корея и силите на САЩ в Корея не са потвърдили участието на бомбардировача, но южнокорейското министерство на отбраната посочи, че парадът отчасти има за цел да покаже военната си мощ като възпиращо средство за Севера.

Ким заяви, че демонстрацията на сила на САЩ подчертава стратегически по-неизгодната им позиция на Корейския полуостров спрямо Северна Корея, както и "хроничната ядрена фобия" на Южна Корея. Той призова за нови мерки в отговор.

Северна Корея заяви, че военната помощ на САЩ за Украйна е "невероятна грешка"

"Можем да разгледаме такива нови планове за действие по всяко време и да ги изпълним", отбеляза Ким и се зарече КНДР да продължи да подобрява "мощното средство за възпиране на война".

Миналата седмица Ким Йо-чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, разкритикува присъствието на американска ядрена подводница в Южна Корея, която акостира в град Пусан, за да получи провизии и да позволи на членовете на екипажа да си починат.

Водещи новини

Още новини