Китайски самолетоносач навлезе в прилежащата зона на японските води

Gettyimages (архив)
share

Китайски самолетоносач е навлязъл в прилежащата зона на японските води за първи път днес, заяви министерството на отбраната на Япония, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Самолетоносачът, придружен от два ескадрени миноносеца, преминал между японските острови Йонагуни и Ириомоте, като навлязъл в прилежащата зона, която се простира на 24 морски мили от бреговата линия, в която Япония има правото да упражнява контрол в някои области, определени от прието от ООН международно законодателство.

Заместник главният секретар на японското правителство Хироши Мория каза, че Токио е изразил пред Пекин "сериозна загриженост" и описа случилото се като "напълно неприемливо от гледна точка на обстановката на сигурност на Япония и на региона".

"Ще продължим да следим отблизо дейностите на китайските военноморски съдове във водите около нашата страна и ще предприемем всички възможни мерки, за да събираме информация и да сме бдителни и да наблюдаваме", заяви Мория на пресконференция. 

Руски военни кораби навлязоха във водите на САЩ край Аляска

Миналия месец Япония протестира пред Китай, след като един от военноморските му кораби за проучвания навлезе в японски води, малко след нарушение на въздушното пространство. Според японски медии през юли ескадрен миноносец на японския военноморски флот е навлязъл в китайските териториални води близо до Тайван.

По-рано днес министерството на отбраната на Тайван каза, че е забелязало същия китайски самолетоносач във водите край източното си крайбрежие в посока към Йонагуни – най-южният японски остров, който се намира на около 110 километра източно от Тайван.

Към момента китайското министерство на отбраната не е отговорило на запитване за коментар, посочва Ройтерс.

Водещи новини

Още новини