Северна Корея изстреля множество балистични ракети с малък обсег

Novini.bg/ Canva
share

Северна Корея изстреля множество ракети с малък обсег, предаде Йонхап, като се позова на информация от южнокорейската армия.

Ракетите са прелетели около 400 км, съобщи Съвместното командване на въоръжените сили.  

За първи път: Северна Корея показа съоръжение за производство на ядрени оръжия

Този ход засилва допълнително напрежението, вече повишено от обявяването на севернокорейски обект за обогатяване на уран, отбелязва агенцията.

По-рано японското министерство на отбраната съобщи, че Северна Корея е изстреляла неидентифицирана ракета, като е възможно да става дума за балистична такава, предаде Ройтерс. Агенция Йонхап потвърди изстрелването, като се позовава на информация от южнокорейските въоръжени сили. Съвместното командване в Сеул обаче не съобщи подробности, като заяви, че анализира наличната информация.

Японската брегова охрана добави, че ракетата вече е паднала, извън изключителната икономическа зона на Япония. По-късно обаче бреговата охрана издаде бюлетин за второ изстрелване на ракета, която също е паднала извън изключителната икономическа зона. Интервалът между изстрелванията беше около 30 минути, пише БТА.

В четвъртък Пхенян заяви, че е извършил тестове на нова 600-милиметрова ракетна система за залпов огън, според севернокорейски медии, припомня Йонхап.

Водещи новини

Още новини