Папа Франциск призова за бдителност във връзка с религиозния екстремизъм в Индонезия

Getty Images
share

Папа Франциск призова днес политическите лидери на Индонезия, най-многолюдната страна с мюсюлманско мнозинство, да бъдат бдителни във връзка с религиозния екстремизъм, който според него изопачава религиозните вярвания на хората чрез "измама и насилие", предаде Ройтерс.

Светият отец отправи призива си при първата си реч в рамките на 12-дневната си обиколка в Югоизточна Азия, където християните са малко малцинство.

Папа Франциск пристигна в Индонезия

Папата каза, че Католическата църква ще положи допълнителни усилия за диалог между различните религии с цел борба с екстремизма.

"По този начин могат да бъдат елиминирани предразсъдъците и да бъде създаден климат на взаимно уважение и доверие", каза 87-годишният папа пред около 300 политици и религиозни лидери, събрали се в президентския дворец "Мердека" в Джакарта.

"Това е жизненоважно за справянето с общите предизвикателства, включително за борба с екстремизма и нетърпимостта, които посредством изопачаване на религията се опитват да наложат възгледите си, като използват измама и насилие", изтъкна папа Франциск.

Индонезия е с население от около 280 милиона души, като 87% от тях са мюсюлмани.

През последните години има прояви не екстремизъм в Индонезия. Сред тях са атаките на атентатори самоубийци през 2021 и 2022 година. Нападението през 2021 година бе извършено непосредствено преди Великден и при него бяха ранени най-малко 19 души.

Водещи новини

Още новини