Прабово Субианто положи клетва като осмия президент на Индонезия

  • 20 октомври 2024 07:45

  • 214
  • 1
Прабово Субианто положи клетва като осмия президент на Индонезия
© gettyimages

Прабово Субианто встъпи днес в длъжност като осмия президент на най-многолюдната мюсюлманска държава в света - Индонезия, с което завърши пътя му от бивш генерал, обвинен в нарушаване на правата по време на мрачните дни на военната диктатура в Индонезия, до президентския дворец, отбелязва Асошиейтед прес. 

Бившият министър на отбраната, който в четвъртък навърши 73 години, беше приветстван по улиците от хиляди ръкомахащи поддръжници, след като положи клетва върху Корана - свещената книга на мюсюлманите, пред законодатели и чуждестранни високопоставени лица. 

За да присъстват на церемонията в столицата Джакарта, долетяха лидери и висши служители от над 40 държави, включително от Обединеното кралство, Франция, САЩ, Саудитска Арабия, Русия, Южна Корея, Китай, Австралия и други страни от Югоизточна Азия.

Субианто беше дългогодишен съперник на изключително популярния президент Джоко Видодо, като се кандидатира срещу него два пъти за президентския пост и отказа да приеме поражението си и в двата случая - през 2014 г. и 2019 г.

Индонезия и Австралия финализираха нов двустранен отбранителен договор

Но Видодо назначи Субианто за началник на отбраната след преизбирането си, проправяйки пътя за съюз, въпреки че политическите им партии са противници. По време на кампанията Субианто се кандидатира като наследник на популярния отиващ си президент, обещавайки да продължи неговата политика, като например изграждането на нова столица за няколко милиарда долара и ограниченията за износ на суровини, предназначени да стимулират местната индустрия, пише БТА.

Подкрепен от Видодо, Субианто постигна голяма победа на преките президентски избори през февруари с обещания за политическа приемственост.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
214 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.10.20 | 09:35

1
Индонезия е в БРИКС

Добави коментар

Водещи новини