"Шаншан" заля с порои Япония, силата му постепенно отслабва

Gettyimages
share

Тропическата буря "Шаншан" донесе в Япония проливни дъждове в района на град Шизуока, югозападно от Токио, като метеорологичните власти предупредиха, че това ще продължи няколко дни, съобщава БТА.

Скоростта на придружаващите бурята ветрове достигна 65 км/ч. По пътя си "Шаншан" причини смъртта на шестима души,  свлачища, придошли реки, изпочупени клони и разпръснати отломки. В югозападната част на Япония хората бяха заети с почистването на затрупани с кал домове и изхвърлянето на счупени уреди.

Един човек се води за изчезнал, а 127 души са ранени, според японската общестевна телевизия NHK, която обобщава постъпилата от местните власти информация. "Шаншан" се движи изключително бавно и почти не се е придвижила тази вечер, съобщи Японската метеорологична агенция.

Тропическата буря „Шаншан“ доведе до смущения в транспорта в Япония

Според агенцията бурята е предизвикала валежи в обширен район, дори на места, които не са на пътя ѝ, като най-северния остров Хокайдо. Някои домове се наклониха, има срутени покриви.  Първоначално "Шаншан" премина през югозападните острови Кюшу и Шикоку, след което достигна до главния остров Хоншу. 

На хората, живеещи в рискови за свлачища райони, беше казано да се евакуират на местните стадиони и в обществени центрове. Очакваше се "Шаншан" постепенно да се придвижи на север утре, след което да излезе над Японско море. 

Японската метеорологична агенция съобщи, че силата на "Шаншан" отслабва, но близо до Филипините се развива друга буря, която може да прерасне в тайфун.

Водещи новини

Още новини