Тайпе: Китай няма способност за пълна инвазия в Тайван

pixabay
share

Китай няма способността "напълно" да нахлуе в Тайван, тъй като не разполага с необходимото оборудване, съобщава "Ройтерс".

Страната обаче въвежда модерни нови оръжия и има други възможности да заплашва Тайван, като например чрез проверки на чуждестранни товарни кораби, уточни Министерството на отбраната на острова.

Китай счита демократично управлявания Тайван за своя територия и през последните пет години засили военния и политически натиск, за да отстоява претенциите си, които Тайпе категорично отхвърля.

Китай никога не се е отказвал от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол.

В годишната оценка на заплахата от Китай, Министерството на отбраната на Тайван посочва, че Пекин продължава да усъвършенства умения като съвместни командни операции.

"Въпреки това използването на тактики и стратегии срещу Тайван все още е ограничено от естествената географска среда на Тайванския проток и недостатъчното оборудване за кацане и логистични възможности", се отбелязва в доклада.

Китай "все още не притежава напълно бойните способности за всеобхватно нахлуване в Тайван".

Ведомството обаче отбелязва, че Пекин ускорява разработването на набор от нови оръжия, като бомбардировач H-20 и хиперзвукови ракети, и увеличава броя на ядрените бойни глави, докато изпробва нови военни тактики.

В доклада се посочва, че през май, когато Китай организира военни учения около острова малко след като Лай Чинг-те встъпи в длъжност като тайвански президент, корабите на китайската брегова охрана за първи път са провели учения за прехващане и разузнаване край източното крайбрежие.

На фона на заплахата от Китай: Тайван вдига разходите за отбрана

Целта на Китай с ученията беше да оттренира прекъсване на комуникацията с външния свят и да блокира Тайван, а проверките на чуждестранни товарни кораби са вариант, който Китай може да предприеме, освен открит конфликт, счита министерството.

Водите около Тайван, включително Тайванския проток, са натоварени международни морски пътища.

Министерството на отбраната на Китай заяви, че докато управляващата Демократическа прогресивна партия на Тайван "се ангажира с усилията за независимост на Тайван, няма да има мир".

"Колкото повече провокират, толкова по-бързо ще загинат", предупреди говорителят на ведомството.

Предложените разходи за отбрана на Тайван ще нараснат по-бързо от очаквания икономически растеж през следващата година, тъй като Тайпе изгражда повече ракети, подводници и други оръжия за възпиране на Китай.

Президентът Лай, когото Китай нарича "сепаратист", многократно е предлагал преговори с Пекин, но предложението му е било отхвърляно. Той твърди, че само народът на Тайван може да решава бъдещето си.

"Мирът, постигнат със сила, е истинският мир", изтъкна Лай.

"Ще продължим да подобряваме способностите си за самоотбрана и ще покажем на света, че сме обединени като нация и сме решени да защитим страната си".

Водещи новини

Още новини