Тайфунът „Шаншан“ донесе проливни дъждове в Япония и обърка движението, големи компании спряха работа

pixabay
share

Тайфунът „Шаншан“ донесе проливни дъждове в голяма част от територията на Япония, предизвиквайки предупреждения за наводнения и свлачища на стотици километри от окото на бурята, предаде агенция Ройтерс. Пътуванията в Япония също са засегнати от природното бедствие, както и производството в големи фабрики.

На югозападния остров Кюшу стана свлачище, хората се прибраха по домовете си, улиците утихнаха, а магазините затвориха. Според местните власти Кюшу може да се сблъска с една от най-силните бури, откакто се води статистика.

Най-малко трима души загинаха, а 78 бяха ранени при инциденти, свързани с тайфуна, през последните дни, съобщи японската агенция за справяне с бедствия, пише БТА.

Тайфунът "Шаншан" взе три жертви и наруши въздушното движение в Япония

Властите съобщиха, че „Шаншан“ е близо до крайбрежния град Кунисаки в префектура О̀ита и се придвижва на североизток с ветрове със скорост 180 км/ч.

Около 125 000 домакинства в седем префектури на острова са без ток, съобщи местната електрическа компания.

Предупреждения за готовност за евакуация са издадени за над четири милиона души в страната, главно за района на Кюшу, но и за столицата Токио и близкия град Йокохама. Властите в Йокохама обявиха, че има риск от свлачища заради проливните дъждове.

След като премине през остров Кюшу, тайфунът се очаква да се насочи през уикенда към централните и източните райони на Япония, където се намира и столицата Токио.

„Тойота“ спря работа във всичките си фабрики заради бурята, а „Нисан“, „Хонда“ и „Сони“ преустановиха временно дейност в някои от тях. 

Въздушни превозвачи, сред които „Джапан еърлайнс“, обявиха анулирането на полети по стотици вътрешни и международни дестинации. Много фериботи и влакове, включително влакът стрела между Токио и Нагоя, са отменени днес сутринта.

Водещи новини

Още новини