Тайфунът "Шаншан" взе три жертви и наруши въздушното движение в Япония

Getty Images
share

Най-малко трима души загинаха в Югозападна Япония, след като тайфунът "Шаншан" достигна бреговете ѝ в района на префектурата Кагашима. Стихията донесе със себе си проливни дъждове и много силен вятър и прекъсна електроснабдяването за над четвърт милион домакинства, предаде Ройтерс.

Големи автомобилни производители като "Тойота" и "Нисан" временно спряха работа днес в някои или във всичките си заводи в Япония заради бурята.

Тайфунът, който беше определен като "силен" с пориви на вятъра, достигащи до 198 км/ч, стъпи на сушата близо до град Сацумасендай на югозападния остров Кюшу тази сутрин, съобщи японската метеорологична служба.

Властите предупредиха, че бурята може да се окаже една от най-силните, връхлитали региона, а властите издадоха заповеди за евакуация на милиони жители в няколко префектури.

Тайфунът "Шаншан" донесе проливни дъждове и наруши електроснабдяването в Япония

Трима души загинаха, един е в неизвестност, двама пострадаха тежко, а петима са с по-леки наранявания, съобщи главният секретар на японското правителство Йошимаса Хаяши.

"С оглед на това, че тайфунът се придвижва бавно, той ще донесе по-скоро голямо количество дъжд", каза той на редовен брифинг.

Японската телевизия излъчи кадри със съборени стени и изпочупени стъкла на сгради в град Миядзаки в южната част на Кюшу, а също и с разпръснати по улиците или висящи от електрическите стълбове предмети.

По данни към 09:00 ч. тази сутрин (00:00 ч. по Гринуич) над 250 000 домакинства в седем префектури са били без електричество, съобщи електроенергийният оператор в Кюшу "Кюшу Електрик Пауър".

След като напусне острова, в следващите дни бурята се очаква да наближи средните и източните части на Япония, включително столицата Токио, посочи метеорологичната служба.

Големи автомобилни производители като "Тойота" и "Нисан" временно спряха работа днес в някои или във всичките си местни заводи заради бурята.

Япония се готви за приближаването на изключително мощния тайфун „Шаншан“

Въздушни превозвачи като "АНА Холдингс" и Японските авиолинии обявиха, че отменят над 600 вътрешни полета. Железопътните връзки в много части на Кюшу са нарушени.

Тайфунът "Шаншан" връхлита Япония, след като по-рано този месец това направи и друг - "Ампил", който също причини  спирания на тока и евакуации.

Водещи новини

Още новини