Китай сериозно обезпокоен от съобщение за одобрен от САЩ стратегически ядрен план

Getty Images
share

Китай е сериозно обезпокоен от съобщението, че САЩ са одобрили стратегически ядрен план, съсредоточен върху бързото разширяване на китайския ядрен арсенал, заяви китайското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

"САЩ разпространяват повествованието за ядрена заплаха от страна на Китай като оправдание за стратегическото предимство, към което се стремят", каза говорителката на дипломатическото ведомство Мао Нин.

Според в. "Ню Йорк таймс" през март президентът Джо Байдън е одобрил строго секретен стратегически ядрен план, фокусиран върху бързо увеличаващият се китайски ядрен арсенал, но също така се стреми да подготви САЩ за координирана ядрена заплаха от страна на Китай, Русия и Северна Корея. 

Джо Байдън е одобрил строго секретен план за ядрен конфликт с Русия, Китай и КНДР

"Китай е сериозно обезпокоен от това съобщение, а фактите напълно доказват, че през последните години САЩ постоянно подклаждат така наречената теория за ядрената заплаха от страна на Китай", каза Мао на редовна пресконференция.

Белият дом вчера заяви, че въпросният план не е в отговор на отделна държава или заплаха.

В последния годишен доклад на Пентагона се посочва, че Китай вече разполага с повече от 500 оперативни ядрени бойни глави, а до 2030 г. броят им вероятно ще надхвърли 1000, отбелязва БТА.

 

Водещи новини

Още новини