Паетонгтарн Шинаватра e новият премиер на Тайланд

Getty Images архив
share

Тайландската депутатка Паетонгтарн Шинаватра спечели необходимото мнозинство от гласове в Камарата на представителите, за да стане следващата министър-председателка на страната, предаде Ройтерс.

Паетонгтарн е най-малката от трите деца на политическия лидер Таксин Шинаватра и племенница на Инглук Шинаватра – бивши премиери, които избягаха в изгнание след военните преврати срещу техните правителства. Тя е лидерka на "За тайландците" ("Пуе Тай"), най-голямата партия в преходното правителство.

Гласуването се проведе няколко дни, след като бившият министър-председател Срета Тависин беше отстранен от длъжност с решение на Конституционния съд.

Паетонгтарн е втората жена министър-председател на Тайланд и трети представител на фамилията Шинаватра на този пост.

Партията ѝ „За тайландците“ се нареди на второ място на парламентарните избори през 2023 г., но успя да сформира управляваща коалиция, след като спечелилата изборите партия беше блокирана от подкрепяни от армията депутати.

Една от целите на Паетонгтарн ще е да не бъде свалена от власт от военните, както са били свалени нейният баща през 2006 г. и нейната леля през 2014 г.

„Страната трябва да продължи напред“, каза тя. „Ние сме решени, заедно и ще тласнем страната напред“, заяви тя вчера на пресконференция.

На мястото на бившия премиер ще седне неопитната Паетонгтарн, която никога не е заемала държавна позиция и няма административен опит.

„Тя ще бъде наблюдавана много внимателно. Ще бъде под голямо напрежение“, каза политолог от елитния университета Чулалонгкорн пред Ройтерс. „Тя ще трябва да разчита на баща си“, допълни той.

Паетонгтарн завършва университета Чулалонгкорн в Банкок след свалянето на баща ѝ от власт през 2006 г. Тя споделя, че този период е един от най-трудните за нея.

„Понякога виждах снимки на баща ми на стената, на които лицето му беше задраскано и върху тях имаше рисунки“, спомня си тя.

По-малко от две десетилетия след това Паетонгтарн участва активно в подкрепяната от семейството си партия „За тайландците“ като една от тримата кандидати за премиер.

Тайланд се прицели в членство в БРИКС

Тя беше избрана за лидерка на партията през октомври месец 2023 г., когато „За тайландците“ сформира коалиционно правителство.

Най-вероятно бащата на Паетонгтарн ще напътства в държавните дела, посочва Ройтерс.

„Консултирам се с баща ми от дете за всичко, както по лични въпроси, така и по работа“, каза Патеонгтарн пред Ройтерс миналата година, предава БТА.

„Той е вършил това преди. Той беше министър-председател“, допълни Паетонгтарн.

Водещи новини

Още новини