Япония: Чакаме мегаземетресение

pixabay
share

Вероятността за евентуално "мегаземетресение" в Япония доведе до анулирането на хиляди хотелски резервации в зони, които се смятат за високо рискови, съобщиха професионалисти от сектора, цитирани БТА. Това се отразява отрицателно на туристическия сектор в ключов период.

Японската метеорологична агенция публикува днес предупреждение след трус с магнитуд 7,1, при който пострадаха 15 души в южната част на страната.

"Вероятността да се случи друго силно земетресение е по-висока, отколкото при нормални условия, но това не означава, че със сигурност ще има трус", според агенцията. 

Ново силно земетресение удари Япония

Предупреждението на метеорологичната агенция се отнася за "зоната на субдукция" на подводната Нанкайска падина, разположена между две тектонични плочи в Тихия океан, където в миналото е имало мощни земетресения с магнитуд 8 или 9, на всеки век или два.

В западната част на Кочи - един от регионите, които биха могли да са най-силно засегнати - поне 9400 души са анулирали хотелски резервации след предупреждението, уточнява местната хотелска федерация.

Анулираните резервации за периода от 9 до 18 август носят загуба от около 140 милиона йени (около 868 500 евро), уточнява пред АФП Сусуму Нишитани, представител на сектора.

Предупреждението за "мегаземетресение" съвпада с период на ваканции, по време на който много японци се връщат при семействата си и отдават почит на предците си. 

Водещи новини

Още новини