Пекин отнесе спора с ЕС за вносните мита за китайски електромобили до СТО

gettyimages
share

Китай обяви днес, че е отнесъл спора с Европейския съюз пред Световната търговска организация (СТО) заради високите наказателни мита, които Брюксел наложи на китайските електрически превозни средства, предаде Франс прес. Митата бяха наложени на Китай от Европейската комисия, след като разследване от септември месец миналата година разкри, че правителството в Пекин отпуска на китайските производители на електрически превозни средства огромни субсидии, предаде БТА.

Китайските компании са в по-привилегировано положение от конкурентите си, възползвайки се от незаконни държавни субсидии, посочи през юни Еврокомисията.

Митата на ЕС не само ще "нарушат взаимноизгодното сътрудничество" в областта на електрическите превозни средства, но и ще изкривят световната автомобилна индустрия и вериги за доставки, каза също през юни говорителят на Министерството на търговията на Китай Хъ Ядун, като допълни, че европейският подход е "очевиден акт на търговски протекционизъм" и може да наруши правилата на СТО.

ЕС и Китай ще си сътрудничат, за да бъдат избегнати високите мита върху китайските електромобили

"На 9 август Китай влезе в механизма за уреждане на спорове на Световната търговска организация" относно това решение на Брюксел, посочи китайското министерство на търговията днес.

Водещи новини

Още новини