Уволниха професор, след като студентка го обвини в сексуален тормоз

pixabay
share

Водещ китайски университет уволни професор, ден след като студентка го обвини в сексуален тормоз в социалните мрежи в необичайно за страната публично твърдение и разпространи  записи като доказателство, което предизвика широка подкрепа, предаде Асошиейтед прес.

Жената, която се представи като Ван Ди, заяви, че учи в докторска програма в Училището за свободни изкуства към Китайския университет Ренмин. В неделя тя публикува 59-минутен видеозапис в платформата за социални медии Уейбо, в който казва, че нейният ръководител, бивш заместник-декан и бивш представител на Комунистическата партия в училището в Пекин, я малтретирал физически и словесно. 

Тя каза също, че в продължение на повече от две години, след като го отблъснала, той ѝ възлагал много задачи, ругаел я и я заплашвал, че няма да се дипломира. Тя публикува и аудиоклипове, които според нея са доказателство за тормоза. В един от тях се чува как мъж се опитва да целуне жена, която продължава да повтаря: "Не, не, учителю“. 

"В този момент не мога повече да търпя и няма къде да изягам, затова говоря открито“, пише тя. Тя настоява професорът да бъде наказан и да ѝ бъде назначен нов ръководител. Във видеото тя е с маска, но държи лична карта.

До понеделник вечерта постът ѝ събра 2,2 милиона харесвания, а много потребители оставиха коментари в подкрепа на студентката, пише БТА.

Разследват българи за сексуален тормоз над 12-годишно момиче в Австрия

Университетът Ренмин заяви вчера, че след разследване е стигнал до заключението, че оплакванията срещу професора, който също е с фамилия Ван, са достоверни. Освен че е бил уволнен, той е бил лишен и от партийното си членство. За инцидента е било съобщено на властите в съответствие със закона, се казва в изявление в Уейбо.

В него се казва, че ученият "сериозно е предал първоначалната мисия на преподаване и възпитание“ и че действията му нарушават партийната дисциплина и училищния правилник. 

В понеделник вечерта полицията в пекинския район Хайдиан също излезе с изявление, в което се казва, че разследва случая, без повече подробности.

Водещи новини

Още новини