Властите в Тексас: Възстановяването на електрозахранването ще отнеме дни

gettyimages
share

Тропическата буря "Берил" отслабна до тропическа депресия, но все още носи обилни валежи и опасност от торнада, след като снощи премина през крайбрежието на Тексас, оставяйки над три милиона души и множество предприятия без ток в района на Хюстън, предаде Асошиейтед прес.

Властите в Тексас казаха, че възстановяването на електрозахранването ще отнеме дни.

В рамките на няколко часа, след като "Берил" навлезе навътре в сушата като ураган от категория 1, той отслабна до тропическа буря, далеч по-слаба от урагана от категория 5, който миналия уикенд причини сериозни разрушения в Мексико и Карибите.

Ветровете и обилните валежи на бързо движещата се буря обаче все още бяха достатъчно силни, за да съборят стотици дървета и да отнесат десетки автомобили по наводнените пътища.

Най-малко трима души са загинали при падане на дървета върху къщи, а Националният център за ураганите на САЩ заяви, че разрушителните ветрове и внезапните наводнения ще продължат, докато "Берил" се придвижва навътре в сушата. Към момента обаче няма информация за широко разпространени щети.

Междувременно представители на Ямайка казаха, че населението там ще трябва да се справя с недостиг на храна след урагана "Берил", който според някои оценки е унищожил хранителни култури на стойност над 6,4 милиона долара, както и поддържаща инфраструктура.

Разрушителната буря "Берил" отново се усили до степен на ураган

Земеделският министър на Ямайка Флойд Грийн заяви, че по предварителни оценки са били нанесени значителни щети на култури, включително зеленчуци, кореноплодни култури и плодове като хлебно дърво, манго и банани, които са популярни източници на храна.

Той каза още, че животновъдството и риболовът също са били значително засегнати от бурята, която предизвика силни ветрове и валежи, докато се движеше на запад покрай южното крайбрежие на Ямайка.

Водещи новини

Още новини