Южна Корея възобновява всички военни дейности по демаркационната линия

Getty Images/Guliver
share

Армията на Южна Корея обяви днес, че ще поднови военните дейности по демаркационната линия, разделяща Северна и Южна Корея и Северозападните острови, след прекратяването на Междукорейското споразумение, предаде Ройтерс.

Прекратяването на военното споразумение със Северна Корея, което президентът на Южна Корея Юн Сук-йол одобри по-рано днес, е в отговор на изпращането на хиляди балони с боклук през границата.

"Южнокорейската армия иска да е ясно, че ще предприеме всички необходими мерки, за да опази живота и сигурността на хората, в отговор на севернокорейските провокации", каза по време на спешно свикана пресконференция министърът на отбраната Шин Уон-сик.

Широкомащабното разпръскване на балони с боклук сериозно застраши безопасността на нашите хора и причини материални щети, добави той.

В неделя Пхенян съобщи, че е пуснал в небето 15 хиляди тона боклук в 3500 балона, докато Сеул обеща "нетърпими" мерки срещу Севера в отговор, които може да включват пропаганда от високоговорители, насочена към Пхенян.

Сеул прекрати военното споразумение с Пхенян заради балоните с боклук

Съгласно военното споразумение, двете държави се съгласиха "напълно да спрат всички вражески действия една срещу друга", които са източник на военно напрежение и конфликти, чрез мерки като прекратяване на военните учения и от двете страни на границата.  

Това беше най-важното споразумение, постигнато след месеци на исторически срещи между двете страни през 2018 г., но беше почти прекратено, когато Пхенян обяви миналата година, че вече не е обвързан с него.

Оттогава Северна Корея разположи войници и оръжия на охранителните пунктове близо до военната граница, отбелязва БТА.

Около 50 севернокорейци бяха забелязани от Южна Корея днес да изграждат ограда, която се простира на няколко стотици метра и води до охранителен пункт на граничен хълм, съобщи очевидец пред Ройтерс.

Водещи новини

Още новини