Съдът призна за виновни 14 демократи в Хонконг

pixabay
share

14 продемократични активисти в Хонконг бяха признати за виновни, а двама бяха оправдани в знаков процес за подривна дейност, съобщава "Ройтерс".

Според критиците делото може да нанесе нов удар върху върховенството на закона в града и репутацията му на световен финансов център.

Присъдите в най-големия процес в Хонконг срещу демократичната опозиция идват повече от три години, след като полицията арестува 47 демократи при сутрешни обиски на адреси в града. Те бяха обвинени в заговор за извършване на подривна дейност съгласно закон за националната сигурност, наложен от Китай.

Присъдите на признатите за виновни ще бъдат произнесени на по-късна дата, като те могат да получат от три години до доживотен затвор за това престъпление. 31 обвиняеми се признаха за виновни, а четирима от тях станаха свидетели на обвинението.

САЩ и някои други страни разкритикуваха процеса като политически мотивиран и призоваха за незабавното освобождаване на обвиняемите. На изслушването присъстваха дипломати от няколко страни, включително САЩ и Европейския съюз.

Охраната около Върховния съд беше засилена, десетки полицейски служители и автомобили патрулираха в района.

Подсъдимите са обвинени в "порочен заговор" за парализиране на правителството в бившата британска колония и принуждаване на лидера на града да подаде оставка чрез предварителен подбор на общоградски избори през юли 2020 г. Демократите твърдят, че това е неофициален опит да се изберат най-силните кандидати в опит да се спечели историческо мнозинство в законодателния орган на Хонконг.

Съдът счита, че ако обвиняемите бяха успели, това е щяло да създаде "конституционна криза за Хонконг" и да доведе до "сериозна намеса, прекъсване или подкопаване на изпълнението на задължения и функции в съответствие със закона на правителството (Хонконг)".

През 2019 г. в Хонконг избухнаха масови продемократични протести срещу плановете на Пекин за законодателство, за което демократите твърдяха, че нарушава свободите, гарантирани, когато Хонконг се върна под контрола на Китай през 1997 г.

През 2020 г. Пекин наложи широкообхватния закон за националната сигурност, който доведе до вълна от арести на демократични активисти, както и до затваряне на либерални медии и неправителствени организации. Демократичната опозиция в Хонконг от десетилетия се опитваше да окаже натиск върху Пекин да позволи пълна демокрация в града, пише news.bg.

Съд в Хонконг забрани протестен химн с аргумента, че може да бъде използван като оръжие

"Тази безпрецедентна масова присъда е най-безмилостната илюстрация досега за това как законът за националната сигурност на Хонконг е използван като оръжие, за да заглуши несъгласието", заяви директорът на "Амнести интернешънъл" за Китай Сара Брукс. "Това представлява почти пълна чистка на политическата опозиция".

Пекин твърди, че законите за национална сигурност са донесли стабилност на Хонконг и че правата на човека се спазват.

Повечето от обвиняемите са задържани от 28 февруари 2021 г. и преминаха през маратонски изслушвания за освобождаване под гаранция.

Водещи новини

Още новини