Анализатори: Хеликоптерът с президента на Иран е бил американско производство

Getty Images, архив
share

„Хеликоптерът е американско производство, което означава, че е доста остарял, защото е купен преди да започнат санкциите. Техника на близо 50 години години. На практика няма покупка на никакви резервни части. Най-вероятно нещо в двигателя му е отказало. В момента най-важният въпрос е защо точно този самолет“.

Това казаха анализаторите доц. Мира Майер, експерт по конфликтите в Близкия изток и преподавател в НБУ и журналистът Мохамед Халаф в предаването „Тази сутрин“ по повод катастрофата с хеликоптер, при която загина иранският президент Ебрахим Раиси. 

„Тези вертолети могат да кацат и само на перка, но трябва да има добра площадка. Такава е нямало, това са стръмни склонове с дървета. Той е паднал върху дърво на скат, след което избухва и изгаря до скеле. Девет човека са на борда, два от които са пилоти. Имало е един, който е излетял на по-далечно разстояние и всъщност той се обажда по телефона , след което връзката прекъсва. Пилотска грешка също не е изключено, има ли човек, винаги може да се случи грешка“, допълни Мира Майер. 

Според журналиста Мохамед Халаф е много важен въпросът къде са били другите два хеликоптера и защо не са помогнали. 

„Като са тръгнали заедно със самолета на президента и външния министър и са видели катастрофата, защо тези два самолета не са кацнали или направили нещо, за да могат да помогнат навреме. Буди съмнение това, че в началото съобщиха, че са пристигнали и няма никакви проблеми във военната база или в летището. Значи те са видели. Как се случи, така че 16 часа не можаха да намерят мястото, където пада президентът?“, каза Халаф.

Доц. Мира Майер: Нетаняху има изгода да проточи конфликта с "Хамас"

„Има две версии. В момента в социалните мрежи в Иран се подиграват, че това е резултат от лошото време. Не е лошо време. Ако е така, кой позволи и каза на президента да вземе точно този хеликоптер, ако са видели, че времето е лошо? Второ, тук има индикации, че има човешка намеса. От началото на събитията досега имаше противоречиви съобщения. Всеки ден различни институции, ангажирани с издирването, спасяването и намирането на жертвите казват различни неща. Едното противоречи на другото“, допълни журналистът.

Водещи новини

Още новини