Ким Чен-ун наблюдава изпитания на ракетни установки със "суперголям калибър", способни да поразят Сеул

Gettyimages
share

Севернокорейският държавен ръководител Ким Чен-ун е наблюдавал вчера изпитания на ракетни установки със "суперголям калибъбр", способни да поразят столицата на Южна Корея Сеул, съобщи днес официалната новинарска агенция КЦТА, цитирана от АП.

По време на учебните стрелби са били изпробвани 600-милиметрови реактивни системи за залпов огън и други оръжия. На някои от тях според КЦТА може да бъдат поставяни тактически ядрени бойни глави.

По-рано Япония обяви, че Северна Корея е изстреляла вчера три балистични ракети, които са прелетели 350 километра, достигайки максимална височина от 50 километра, преди да паднат в Японско море недалеч от източното крайбрежие на Корейския полуостров, пише БТА.

Севернокорйски медии използваха за дъщерята на Ким Чен-ун израз, запазен за висши ръководители

Севернокорейският лидер се закани да увеличи военния потенциал на страната си в обстановка на задълбочаваща се конфронтация със Съединените щати и техните съюзници.

Вчерашните учебни стрелби съвпаднаха с посещението в Южна Корея на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, който участва в откриването на третата Среща на върха за демокрация - инициатива на президента на САЩ Джо Байдън, замислена като форум за обсъждане на начини за спиране на отстъплението от демокрацията и подкопаването на човешките права и свободи.

Водещи новини

Още новини