МААЕ насърчава Япония за среща на върха със Северна Корея

  • 12 март 2024 12:36

  • 539
  • 1
МААЕ насърчава Япония за среща на върха със Северна Корея
© GettyImiges

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси подкрепя стремежа на Япония да проведе преговори на върха със Северна Корея дори ако първоначално не бъде обсъждано трупането на ядрени сили на Пхенян, съобщава "Ройтерс".

Министър-председателят на Япония Фумио Кишида заяви, че иска да проведе разговори със севернокорейския лидер Ким Чен-ун "без никакви предварителни условия" и лично наблюдава усилията за реализиране на първата такава среща на лидерите от 20 години насам. В рядък отговор миналия месец сестрата на Ким, която служи в управляващата Работническа партия, посочи, че Кишида може един ден да посети Пхенян.

Въпреки че МААЕ няма достъп до Северна Корея, откакто Пхенян изгони нейните инспектори през 2009 г., многократно е изразявала загриженост относно ядрения напредък и нарастващия ядрен арсенал на страната.

Запитан дали ще подкрепи преговорите на Япония със Северна Корея дори ако въпросът за разпространението на ядрени оръжия не бъде обсъден, шефът на МААЕ Рафаел Гроси отвърна: "Много е важно да поемем ангажимент. Относно условията на този диалог не бих претендирал да казвам на премиера Кишида какво да прави. Но ангажирането е задължително".

"Всеки политически диалог има време, формати и последователности, които може да съществуват. Липсата на разговор не е добра идея", категоричен бе той.

Желанието на Кишида да проведе разговори с Ким е съсредоточено върху опита му да осигури връщането на граждани, отвлечени от Северна Корея преди десетилетия.

По време на пътуването си в Япония Гроси ще разговаря с Кишида и ще посети разрушената ядрена централа във Фукушима, където МААЕ съдейства при наблюдението на изпускането на пречистени отпадъчни води в океана.

Шефът на МААЕ пристигна в Русия заради ситуацията около Запорожката АЕЦ

Изпускането, което започна през август, беше критикувано от някои местни жители и доведе до забрана от страна на Китай и Русия на японските морски дарове поради опасения за безопасността.

Гроси посочи, че отговорът на Китай е "политическо решение", тъй като независимите изследвания на МААЕ са показали, че изпускането е безопасно.

По-късно тази година той планира да посети Пекин за първи път от началото на изпускането на водата и отбеляза, че е отворен за обсъждане на искането на Китай за засилване на мониторинга на процедурата.

Последвайте канала на

Калина Христова
539 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.12 | 18:25

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---->> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини