Китайският външен министър: Сътрудничеството между Китай и САЩ вече не е въпрос на избор, а задължение

Getty Images/Guliver
share

Китайският външен министър Ван И заяви, че най-неотложната задача, свързана с отношенията между Пекин и Вашингтон, е постигането на правилно разбиране и двустранно сътрудничество, предаде Ройтерс. 

Той изложи позицията си на събитие, посветено на 45-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Китай и САЩ.

"Може да се каже, че сътрудничеството между Китай и САЩ вече не е въпрос на избор за двете страни и дори и за целия свят, а задължение, към което трябва да се отнесем сериозно", подчерта Ван.

Китай се надява, че САЩ ще започнат да гледат на нещата по-спокойно "с нагласа за равенство и приобщаване" и ще зачитат изборите на китайския народ и китайския път на развитие, включително и защитата на националния суверенитет и териториалната цялост на страната, каза още Ван.

"Искаме да се ангажираме с изграждането на стабилни, здрави и устойчиви отношения между САЩ и Китай на основата на взаимно уважение", подчерта китайският външен министър. "Нямаме никакво намерение да заставаме на нечие място, да изпреварваме някого или да се стремим към хегемония", посочи той.

Китай призова за сдържаност след изстрелване на снаряди от страна на Северна Корея

Ван също така заяви, че макар и двете страни да са изградени на различни основи, несъответствията не бива да водят до конфронтация и че "голямата тояга на санкциите" не трябва да се използва на всяка крачка за упражняване на власт или хегемония.

По думите му двете страни трябва изцяло да се възползват от международните отношения, от секторите на финансите, търговията, селското стопанство и др., за преодолеят препятствията помежду си, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини