Снаряди, изстреляни от размирен щат в Мианма, поразиха китайски град

  • 04 януари 2024 12:06

  • 898
  • 1
Снаряди, изстреляни от размирен щат в Мианма, поразиха китайски град
© Getty Images (архив)

Петима души в китайски град, близо до Мианма, са били ранени вчера от заблудени артилерийски снаряди, изстреляни от другата страна на границата, съобщи днес китайският държавен вестник „Глоубъл таймс“, цитиран от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че инцидентът е станал на фона на боевете между военната хунта и бунтовниците, които продължават, въпреки преговорите за прекратяване на огъня.

Изданието разпространи споделян в социалните мрежи видеозапис, на който се вижда как един човек лежи на пешеходна пътека пред магазини, а хора крещят: „Обадете се на полицията!“.

Властите в Чжънкан, град в китайската провинция Юнан, са потвърдили, че вчера около 14:00 ч. (06:00 ч. по Гринуич) е бил регистриран обстрел от Лаукай - административния център на полуавтономната зона Коканг в мианмарския щат Шан, който е засегнал Нансан - град под тяхна юрисдикция. Петимата ранени са били откарани в болница, се казва в съобщението, цитирано на видеозаписа.

ООН: Хунтата в Мианма все по-често прибягва до масови убийства

От години Коканг в северния мианмарски щат Шан е нестабилен и размирен регион, отбелязва БТА.

През 2015 г. снаряди, изстреляни от този район, паднаха от другата страна на границата в китайската провинция Юнан в хода на сражения между правителствените войски и бунтовниците, ранявайки един китаец и четирима граждани на Мианма - инцидент, който разгневи Пекин. По онова време някои от сраженията са водеха на не повече от 500 метра от китайско-мианмарската граница. Според китайски държавни медии и групи за защита на правата на човека сблъсъци в същия район през 2009 г. са принудили десетки хиляди хора да избягат от Мианма в Китай.

Миналата седмица китайското посолство в съседната държава призова граждани на страната да напуснат Лаукай възможно най-бързо, аргументирайки се с повишения риск в областта на сигурността.

Въоръженият конфликт между армията и бунтовническите групировки в северната част на Мианма ескалира в края на октомври. Съседен Китай многократно е призовавал за преговори за прекратяване на огъня и дори е подпомагал диалога между двете страни в конфликта, посочва Ройтерс.

По данни на ООН от 27 октомври до средата на декември над 660 000 души в Мианма са били разселени, като общият брой на хората, принудени да напуснат домовете си, е достигнал 2,6 милиона - рекордно равнище.

Последвайте канала на

Владимир Василев
898 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.04 | 13:16

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини