Бившият японски премиер Шиндзо Абе почина

Getty Images (архив)
share

Бившият японски премиер Шиндзо Абе почина, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на телевизия Ен Ейч Кей.

Абе бе прострелян днес на предизборна проява в град Нара, Западна Япония.

Абе не давал признаци на живот

Какво се случи?

67-годишният Абе, който остава най-дълго управлявалият министър-председател на Япония, беше прострелян по време на предизборна реч.

Въоръжен мъж се приближава до платформата, където Абе говори, и стреля два пъти. Единият куршум го улучва в гърба. С медицински хеликоптер за минути е транспортиран в болница. Според спешните екипи, пристигнали на място, той не е давал признаци на живот. Заподозреният нападател, за когото се съобщава, че е мъж на около 40 години, е арестуван на мястото на покушението.

Последва вълна от съболезнования - сред тях на външният министър на Русия Сергей Лавров и на американския държавен секретар Антъни Блинкен.

Нападателят, идентифициран като Тецуя Ямагами, бе арестуван на местопрестъплението. Стрелецът е бивш военен от военноморските части на Силите за самоотбрана на Япония, стана ясно от изявления на източници от правителството.    

Предполага се, че оръжието, с което е стреляно по Абе, е самоделно. Подобни нападения са рядкост в Япония, където действат строги правила във връзка с продажбата и разпространението на огнестрелни оръжия.

Водещи новини

Още новини