Германска политичка: Кое е по-важно - бирата или хората?

Getty (архив)
share

Остри думи към правителството на Ангела Меркел отправи съпредседателката на германската партия Левица Жанин Вислер, предаде ТАСС.

"Кое е по-важно - бирата или хората?", попита тя реторично в интервю за берлинска медия. С тези думи Вислер отправи критики към операцията на Бундсвера (въоръжените сили на Федералната република), при която от Афганистан бе транспортирано огромно количество алкохол.

Бундесверът проведе операция "Бира" в Афганистан

"Евакуирахме" бирата и виното, но оставихме хората, работели за нашите военни в Афганистан, на произвола на съдбата. Заради бирата и виното е застрашен животът на правозащитници, на жени, които искат равни права с мъжете в тази мюсюлманска страна", заяви тя и допълни: Вероятно това, че оставихме тези хора там ще има много негативни последици за тях и отговорността при неблагоприятно развитие на събитията ще трябва да понесат кабинетът в Берлин и командването на Бундесвера.

Бундесверът щe транспортира над 22 000 литра бира от Афганистан

По-рано Ангела Меркел обяви оттеглянето си от активна политическа дейност. Германците ще гласуват за парламент в Берлин на 26 септември. Проучванията сочат преднина на формацията на канцлера Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (27- 27 процента), следват Германската социалдемократическа партия (около една пета от избирателите), "Зелените" с приблизително 18 на сто, евроскептичната "Алтернатива за Германия" (около 11) и "Левица" (приблизително седем).

Водещи новини

Още новини