Талибаните: В наши ръце е над 70% от Кабул, скоро Афганистан ще е ислямско емирство

Getty Images/Guliver (архив)
share

Представител на талибаните каза, че скоро те ще обяват от президентския дворец в Кабул създаването на Ислямско емирство Афганистан, предаде Асошиейтед прес. Така се казваше страната при управлението на талибаните през 1996 - 2001 г. Източникът на АП е пожелал да остане анонимен, отбелязва БТА.

Временно са спрени всички пътнически полети от летището на Кабул. Разрешено е използването му само от военни самолети и вертолети, предаде Ройтерс, цитирайки служител на НАТО.

Талибаните казаха, че контролират 11 от 15-те района на афганистанската столица Кабул, предаде ТАСС, цитирайки телевизия "Ал Арабия". В наши ръце е 73 на сто от територията на града, заявиха те. "Бойните подразделения на Ислямското емирство" надеждно поддържа сигурността в Кабул", написа в Туитър говорителят на движението Забиула Муджахид. Завзети са вече 11 районни центрове на Кабул".

По-рано днес се появиха съобщения, че талибаните са заели вече и президентският дворец, но това не бе потвърдено. Президентът Ашраф Гани напусна страната, предполага се, че е заминал за Таджикистан. В социалните мрежи той беше заклеймен като "предател", съобщи Ройтерс.

Изпълняващият длъжността вътрешен министър на Афганистан Абдул Сатар Мирзакавал увери сънародниците си, че е договорено да има мирно предаване на властта. Талибански представител обаче заяви през Ройтерс, че няма да има преходно правителство.

Талибански представители: Няма да има преходно правителство, искаме пълно предаване на властта

Водещи новини

Още новини