Зам.-председателят на ЕК: Кризата в Афганистан прави необходимо постигането на съгласие за нов Европейски пакт за миграцията

  • 15 август 2021 17:55

  • 1354
  • 5
Зам.-председателят на ЕК: Кризата в Афганистан прави необходимо постигането на съгласие за нов Европейски пакт за миграцията
© Getty Images/Guliver

В интервю пред италианския вестник "Стампа" заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, който отговаря за утвърждаването на европейския начин на живот, заявява, че процесите в Афганистан правят необходимо да бъде постигнато съгласие между страните-членки на ЕС за приемане на новия Европейски пакт за миграцията. Интервюто на Схинас е цитирано от гръцката информационна агенция АНА-МПА, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1519

"Кризата в Афганистан - и не само тя - показва с още по-голяма яснота, че сега е моментът, дошло е времето страните-членки да се споразумеят за приемането на нов Европейски пакт за миграцията", казва зам.-председателят на ЕК.

В отговор на въпрос на "Стампа" Схинас се спира и на останалите причини, които правят необходимо приемането на Пакта: "През последните месеци установихме, че миграционната криза беше употребена и че бежанците бяха подложени на престъпно използване като хибридно оръжие в Литва и Полша по вина на (президента на Беларус Александър) Лукашенко, но и в Гърция, в Сеута и в Средиземно море от трафикантите, които имат за дестинация Лампедуза. Европа не може да толерира тези хибридни атаки и ще използва всяко средство, за да покаже това напълно ясно, като се започне със санкции и икономически привилегии. Никой няма право да изнудва Европа, а още повече не може да го прави, като използва хора. По тази причина става необходимо да бъде подписан Пактът, който чака от септември".

Запитан за пречките, които срещат страните-членки, Схинас отговаря: "Има още някои въпроси, които трябва да бъдат разрешени, но се доближаваме до това необходимо решение. Един от тях например е, че страните, в които темата за миграцията е по-слабо осезаема, смятат, че управлението на потоците е "проблем" на другите, който тях не ги засяга. В действителност засяга всички и е нужен общ подход, трябва всички да работят като един екип. Кризата в Афганистан и действията на авторитарни режими като този на Лукашенко показаха и на страните, които повдигат най-големи възражения, че натискът върху границите на ЕС е въпрос, който засяга всички".

В коментар на призива на ООН към Европа да не затваря границите си, за да бъдат спасени мирните граждани, и на въпрос как планира да реагира Европа, зам.-председателят на ЕК заявява: "Няма нужда да ни го казва ООН: границите ни остават отворени за всеки, който бяга от насилие и преследване. В Европа винаги ще продължи да е разрешено пристигането на кандидати за убежище. В същото време трябва да развием един по-рационален подход и да работим като "отбор Европа". Трябва обаче да сме ясни: ще приемем само онези, които действително се нуждаят от защита. Който преминава границите незаконно, следва да бъде върнат обратно".

В заключение по въпроса за разликите на днешна Европа в сравнение с онази по време на миграционната криза от 2015 г., Маргаритис Схинас подчертава: "През 2015 г. дебатът беше със сигурност идеологически, често токсичен. Нямаше баланс между отговорността и солидарността. Сега обаче осъзнахме какво е нужно, споразумението от септември (миналата година) е по-балансирано. Текстът на Пакта още не е подписан, но тонът и атмосферата са различни, има много позитивни послания. От 2015 г. установихме колко много ЕС може да ни изненада приятно по време на кризи и че той излиза от тях по-силен и обединен. Днес сме подготвени по-добре. Границите ни бяха постоянно укрепвани с хора и техника. Имам предвид и негеографските граници, които обаче определят Европа". 

Бивш вътрешен министър на Афганистан стана премиер на преходното правителство

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1354 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2021.08.16 | 18:36

5
ООН да осигури на всички Афганистански бежанци свободен достъп до Арабските им събратя по ислям. Има 56 ислямски държави имат и организация за ислямско сътрудничество ОИС. Време е ООН и ОИС да приберат всички бягащи чадата на ислияма в тези 56 ислямски държави

2021.08.16 | 10:03

4
Дааа ,границите са отворени за тях защото печелят милиони от издръжката им и грам не им пука ,че тея са абсолютни неандерталци и само бели правят.Тва вари го печи го нищо не става.Тва се управлява само с пръчка.
Нов пакт - добре

2021.08.15 | 18:21

1
А съдържанието е просто: мигрантите не се приемат, както не се подкрепят повече и идеите на нашите "партньори" оттатък океана да бомбардират за демокрация.

2021.08.15 | 19:49

3
Евроджендърите като надушат рязан им се отварь всичко. Готват се пак да пълнят ЕС със съмнителни бегълци и изнасилвачи. Незнам що не бягат на изток или юг в братски мюсюлмонски Иран

2021.08.15 | 19:46

2
Айде нови убавци очаквайте

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини