Най-активният действащ вулкан в Индонезия изхвърли пепел на височина от 1,6 километра

Getty Images
share

Най-големият действащ вулкан в Индонезия, Мерапи, разположен на остров Ява, изхвърли стълб от пепел на височина от 1,6 км. Това съобщава агенция Antara, като се позовава на информация от ръководителя на Центъра за изследвания и развитие на технологиите в областта на геоложките бедствия Ханика Хумайда.

През първата половина на деня експертите са регистрирали активност на вулкана три пъти: в 03:16 часа, в 09:31 часа и в 09:53 часа местно време. По време на първото изригване вулканът е изхвърлил горещи газове и стълбове от пепел на височина 1,5 км, втория път – на 1 км, а третия път – на 1,6 км.

Вулкан остави половин милион в ДР Конго без питейна вода насред епидемия от холера

Властите на провинция Централна Ява и специалния административен район Джокякарта, на границата на който се намира Мерапи, призоваха местните жители да стоят на разстояние от 3 км от кратера на вулкана, а също така предупредиха за опасността от лава и вулканична пепел, влизаща в местните реки и водоеми.

Височината на Мерапи достига 2968 м, името му се превежда като „планина на огъня“. Вулканът се счита за най-активен в Индонезия. По време на изригването му през 2016 г. загинаха 347 души, над 60 хиляди бяха принудени да напуснат домовете си. Най-големият индонезийски архипелаг в света, състоящ се от 18 хиляди острова, се намира в т.нар. Тихоокеански вулканичен огнен пръстен. Той се състои от над 500 вулкана, от които 127 са активни, информира "Фокус".

Водещи новини

Още новини