Мощен трус удари Япония

Getty Images (архив)
share

Част от североизточната японска префектура Мияги остана без ток днес след земетресение с магнитуд 7,2, предадоха световните агенции. Близо 200 домакинства са без ток, уточни електроразпределителното дружество Тохоку електрик пауър.

Временно е спрямо движението на високоскоростните влакове "шинкансен", преминаващи през префектурата по информация на Киодо. Засега е съобщено за един пострадал, няма данни за разрушения.

Предупреждението за цунами остава в сила, като метеорологичната служба уточнява, че вълната може да достигне височина от 1 метър. Близо 6900 души от град Ватари са призовани да се евакуират заради опасността от цунами. Епицентърът на труса е бил край бреговете на Мияги, на дълбочина 60 км.

Земетресението не е довело до аварии в атомните централи, разположени в района, където се намира и авариралата през 2011 г. АЕЦ "Фукушима-1". Извънредни ситуации няма и в АЕЦ "Онагава" в префектура Мияги и АЕЦ Токай-2" в префектура Ибараки. Всички реактори на тези централи в момента са спрени за проверка.

Трусът бе усетен и в столицата Токио, разположена на около 400 км южно от епицентъра.

Междувременно от Външното ни министерство уведомиха, че няма данни за пострадали български граждани. От мисията ни съветват българските граждани, пребиваващи в Япония, да спазват нарежданията и препоръките на местните власти. При нужда от съдействие българските граждани в Япония могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Токио на следните телефонни номера: +81 3 3465 1021, както и на дежурен телефон в извънработно време: + 81 80 7966 5608 /мобилен/. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Tokyo@mfa.bg. 

 

Водещи новини

Още новини