Китайският президент призова армията да бъде в постоянна бойна готовност

gettyimages
share

Китайският президент Си Цзинпин призова армията да бъде в постоянна бойна готовност, изтъквайки "нестабилността" и "несигурността", съобщава БТА, като се позова на държавни медии.

Целият състав на въоръжените сили трябва "винаги да е готов да отговори на всички видове сложни и трудни ситуации", казал Си на среща с военна делегация по време на годишната сесия на китайския парламент.

Китай решително ще възпре намеса на външни сили в Хонконг

Развитието на въоръжените сили трябва да е концентрирано върху "бойната готовност", заявил Си.

Той определил плана за петилетката 2021-2025 като добра отправна точка за засилване на националната отбрана и армията. В края на едноседмичната си сесия в петък Общокитайското събрание на народните представители (парламентът) ще одобри закон, в който е залегнал набелязаният курс, както и голямо увеличение на военните разходи тази година в размер на 6,8 процента.

Китайският държавен ръководител, който е и лидер на управляващата комунистическа партия и председател на военната комисия, наблегнал на важното значение на науката и иновациите за развитието на отбранителния потенциал на страната.

Китай модернизира въоръжените си сили на фона на нарастващото напрежение със САЩ и Тайван, инциденти по границата с Индия и спорове за острови в Южнокитайско и Източнокитайско море.

Водещи новини

Още новини