Тайланд влезе в програмата КОВАКС за разпределяне на ваксини

Getty Images, архив
share

Тайланд защити решението си да не се присъедини към спонсорираната от Световната здравна организация (СЗО) програма КОВАКС за разпределяне на ваксини срещу КОВИД-19. Страната заяви, че ако го направи, би рискувала да плаща повече за ваксините и да се изправи пред несигурност на графиците за доставка, предаде Ройтерс, цитирани от БТА. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32996

Тайландското правителство е критикувано от опозиционни политици и протестиращи за липса на прозрачност и забавяне в поръчването на ваксини. Страната, чието население наброява 66 милиона души, регистрира относително малък брой случаи и починали от КОВИД-19, но въпреки това е изправена пред втора вълна на инфекции.

Здравните работници на първа линия ще започнат да получават поръчаните 2 милиона китайски ваксини на компанията "Синовак" в рамките на месец, но масовата ваксинация за останалото население няма да започне преди през юни да станат готови ваксините местно производство на "АстраЗенека" (AstraZeneca).

В Израел: Ваксината на Пфайзер е с ефикасност от 94%

В отговор на публикации в медиите, че Тайланд е единствената държава в Югоизточна Азия, която не участва в програмата КОВАКС, говорителят на правителството Ануча Бурапхачайсири заяви, че като страна със средни доходи Тайланд няма право на безплатни или евтини ваксини в рамките на програмата.

"Ако Тайланд иска да се присъедини към програмата КОВАКС, ще трябва да плаща скъпо за тях, а има и риск", добави говорителят.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32996

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини