Папата призова лидерите в Мианма да служат на общото благо

Getty (архив)
share

Папа Франциск се обяви днес категорично срещу военните лидери в Мианма, които извършиха преврат в началото на тази седмица. Той изрази своята "солидарност с народа" на страната и поиска лидерите да служат на общото благо и да се стремят към "демократична" хармония, предаде Ройтерс.

Светият отец заяви в неделната си проповед, че следи ситуацията в Мианма, която посети през 2017 г., "с дълбока загриженост".

Десетки хиляди хора демонстрираха днес на различни места в Мианма, за да се обявят против преврата от 1 февруари и да поискат освобождаване на лидерката Аун Сан Су Чжи.
Това са най-масовите протести от революцията през 2007 г., помогнала да се тръгне към демократични реформи, посочва Ройтерс.

Протестите в Мианма се засилват, оформя се масово движение срещу военните

Папата каза, че в този деликатен момент иска още веднъж да заяви своята духовна близост с народа на Мианма, към когото са насочени неговите молитви и солидарност.

"Моля се, тези, които са на отговорни постове в страната, да демонстрират искрена готовност да служат на общото благо, да насърчават социалната справедливост и националната стабилност в интерес на хармонично и демократично съвместно съществуване", каза светият отец.

Водещи новини

Още новини