Протестите в Мианма се засилват, оформя се масово движение срещу военните

  • 05 февруари 2021 15:00

  • 528
  • 2
Протестите в Мианма се засилват, оформя  се масово движение срещу военните
© Getty images

Стотици демонстранти се събраха днес в най-големия град в Мианма - Янгон, за да протестират срещу държавния преврат, който свали правителството на Аун Сан Су Чжи, докато армията продължава да арестува политици и активисти, предаде Франс прес.

Неколкостотин преподаватели и студенти се събраха пред университета Дагон в Янгон - първата значима демонстрация срещу преврата. Демонстрантите правеха жеста с три изпънати пръста, символ на съпротива, използван от продемократични движения, особено в Тайланд, и скандираха стара песен, станала популярна по време на въстанието през 1988 г., което беше потушено от армията. Другият им лозунг беше "Да живее майка Су Чжи", информира БТА.

Докато генералите държат властта, няма да идваме на работа. Ако всички направят така, тяхната система няма да издържи, каза за АФП Вин Вин Мав - преподавател в историческия факултет. Служители в няколко министерства също временно спряха да работят в столицата Найпидау. Те носят и червена панделка - цветът на партията на Аун Сан Су Чжи - Националната лига за демокрация, свидетелстват журналисти от АФП.

Байдън призова военните в Мианма да се откажат от властта

Медици, държавни служители, железничари и учители са сред тези, които се събраха на работните си места, за да осъдят преврата, извършен в понеделник и да призоват за освобождаване на задържаната лидерка Аун Сан Су Чжи, предаде ДПА.

Режимът нареди на телекомуникационните компании да блокират до понеделник достъпа до Фейсбук. Десетки полицаи се събраха днес в очакване на протест в парка Махабандула в Янгон, но на мястото на акцията пристигна камион, от който към небето полетяха червени балони, съобщи местният сайт "Мианма микс".

Първи протест срещу военния преврат в Мианма

На няколко места в града имаше малки флашмобове на пънк рокери. Група студенти преминаха през югоизточния крайбрежен град Давей, съобщиха местни медии.

В Янгон и други по-малки градове имаше шумни нощни протести с удряне по тенджери и тигани. Мин Ко Найн - изявен ветеран активист, призова за бойкот на продукти, произведени от компании, собственост на военните, включително бира и СИМ карти.

Последвайте канала на

Novini.bg
528 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Whitneya16

2021.04.10 | 04:00

2
­В­­и­­ж­­т­­е­ ­­­м­о­­­я­­­т­­­а­ ­т­и­­й­­­н­­­ ­п­­­у­­­т­­­к­а­­­ ­­­-­­­ ­­­W­­W­W­­­.­­­B­G­­­1­7­­­.­C­­L­U­B­­
Иван Боянов

2021.02.05 | 17:10

1
Хайде на Гражданската войнаааа! Батко Джо и еврейската клика нямаше търпение да спрете поредния конфликт. Сега ще финансират и едните и другите, за да си спретнат кютек, който "Чичо Сам" да разреши.

Добави коментар

Водещи новини