Ким Чен Ун присъства на грандиозни фойерверки

share

Цялото ръководство на КНДР, начело с лидера Ким Чен Ун, присъства днес на грандиозни фойерверки в центъра на Пхенян по случай 100-годишнината на първия и вечен президент Ким Ир-сен, отбелязвана днес като "Ден на слънцето", предаде ИТАР-ТАСС.

Разноцветното пиротехническо шоу на брега на река Тедонган предизвика бурен възторг както у местните жители, така и сред многобройните чужденци, пристигнали в КНДР за участие в тържествата по случай годишнината. Преди това сутринта в Пхенян се състоя военен парад. Войниците приветстваха появилия се на трибуната Ким Чен Ун с възгласи "Мансе!" ("Да живее!") и скандираха лозунги "С цената на живота си ще защитим нашия пълководец!" и "Ще постигнем обединението на родината!". Най-малкият син на покойния севернокорейски лидер Ким Чен-ир, който тази седмица пое всички ключови постове в държавата, лично се обърна с послание към армията и народа: "Мощта на нашата страна е безгранична. Доказателство за това ще бъде предстоящият парад", изтъкна той в речта си, продължила 15-20 минути.


Новият лидер на КНДР отбеляза изключителната роля на Ким Ир Сен и Ким Чен Ир, благодарение на които корейската армия се е превърнала в "непобедими въоръжени сили". Той потвърди решимостта на ръководството на страната да осъществява политика сонгун (приоритет на армията) и "да строи процъфтяваща социалистическа държава". По случай празника Ким Чен Ун поздрави всичките си сънародници, включително в Южна Корея. Пред трибуната в стройни редици, удряйки крак, преминаха подразделения на редовната армия и Работническо-селската червена гвардия, включително и жени. След тях последва военна техника - бойни машини на пехотата, бронетранспортьори, танкове, самоходни артилерийски установки от различен калибър, ракетни системи за залпов огън, оперативно-тактически ракети. Бяха демонстрирани елементи от системите за противоракетна и противовъздушна отбрана. Според някои експерти най-напред е била показана новата балистична ракета.

Водещи новини

Още новини