Полицията в Хонконг задържа протестиращи преди обсъждането на закона за новия химн на Китай

Getty Images/Guliver
share

Засилени мерки за сигурност са взети около сградата на законодателното събрание на Хонконг, където днес ще се разглежда законопроект, криминализиращ неуважението към химна на Китайската народна република, съобщи Франс прес. Във връзка с това се очакват протести с участието на млади хора, предаде ТАСС, цитирайки вестник "Саут Чайна морнинг пост".

Мобилизирани са около 3 хиляди полицаи и са предотвратени опити на отделни демонстранти да организират безредици. Задържани са 15 души, включително трима тийнейджъри, от които са иззети бутилки със запалителна течност, съобщава вестникът.

Вчера опозиционни студентски организации призоваха в интернет форуми за протестни акции и създаване на транспортен хаос. Тази сутрин полицията е разчиствала улиците от разхвърлян по тях боклук и разпънати шипове. Правени са опити да се наруши работата на метрото, като на няколко станции се блокират вратите на вагоните. Полицията контролира и три подводни тунела, свързващи остров Хонконг с континенталната част на Китай. Спирани са били за проверка автомобили, които се движели прекалено бавно и са можели да затруднят движението.

Властите на Хонконг се готвят да приемат закон, който определя правилата за използване на държавния химн и предвижда отговорност за проява на неуважение към него. Наказанията са глоби в размер до 50 хиляди хонконгски долара (6450 щатски долара) и затвор до три години.

От началото на май контролът в законодателното събрание на Хонконг е в ръцете на пропекинските депутати. На днешната парламентарна сесия е предвидено разглеждане на закона за химна на второ четене. Третото и окончателно е планирано за другата седмица, предаде Франс прес.

Напрежение в Хонконг създава и нов закон, който Пекин се готви да приеме. Той засяга националната сигурността и забранява тероризма, сепаратизма, опитите за насилствена промяна на строя и чуждата намеса. Макар че текстът на новия закон още не е публикуван, смята се, че той ще даде възможност на Пекин да заобикаля хонконгския парламент. Новият закон ще позволи освен това в Хонконг да бъдат създадени подразделения на китайските органи за сигурност, допълва БТА.

Водещи новини

Още новини