Северна Корея не смята да се откаже от изстрелване на сателит

share

Правителството на Северна Корея обяви, че се придържа към плана за изстрелване на сателит в орбита следващият месец, отхвърляйки призивите на Барак Обама и други световни лидери Пхенян да се откаже от изстрелването или ще бъдат наложени нови санкции и спиране на хуманитарната помощ за страната.

Позицията на Пхенян бе изразена, след като Обама и други лидери участваха на международната среща за Ядрена сигурност в Сеул. Те осъдиха плана на Северна Корея не само като провокация и нарушаване на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, но и като губене на милиони долари, които могат да бъдат използвани за закупуване на храна за гладния севернокорейски народ.

„Няма да се откажем от изстрелването на сателит за мирни цели", каза говорителят на севернокорейското външно министерство, цитиран от държавната агенция K.C.N.A.

Говорителят посъветва администрацията на Обама да „изостави конфронтационната концепция" и „ да направи едно смело решение като признае, че ние също имаме право да изстрелваме сателити".

Вашингтон и други страни смятат, че изстрелването ще даде възможност за тестване на междуконтинентална ракета.

Япония и Южна Корея предупредиха, че могат да свалят ракетата на Северна Корея, ако наруши тяхното въздушно пространство, съобщи Ню Йорк Таймс.

Водещи новини

Още новини