Рохани: САЩ не могат да взимат решения за Иран

Getty Images
share

Иранският президент Хасан Рохани каза, че САЩ не могат да решават за Иран. Той заяви това, след като американският държавен секретар Майк Помпейо поиска бързи промени в иранската външна и ядрена политика, предадоха световните агенции, като се позоваха на иранските информационни агенции.

"Кои сте вие, за да взимате решения за Иран и за света? Светът днес не приема Америка да решава за целия свят, тъй като страните са независими. Тази ера свърши отдавна. Ние ще продължим нашия път с подкрепата на нашия народ", заяви Рохани.

В Туитър иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф пък написа, че САЩ повтарят грешките от миналото спрямо Иран, предаде Ройтерс.

"Имитацията на дипломация на САЩ е до голяма степен връщане към стари навици, подвластна на заблуди и на провалили се политики, диктувана от покварен Специален Интерес, тази политика повтаря същите погрешни избори и ще пожъне същите несгоди. Иран междувременно работи с партньорите си за намиране на решения след американското изтегляне от ядреното споразумение", написа дипломат номер едно в Туитър.

В изявление на иранското външно министерство се казва, че "Иран отхвърля твърденията и лъжите на така наречената нова американска стратегия и осъжда откритата намеса на американския държавен секретар в иранските вътрешни дела и незаконните заплахи срещу една страна членка на ООН", предаде Ройтерс.

Водещи новини

Още новини